Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN  Állatorvostudományi

  Gazdaság- és Társadalomtudományi

  Gépészmérnöki

  Jászberényi Főiskolai

  Mezőgazdasági- és Környezettudományi

  Ybl Miklós Műszaki Főiskolai

  Környezetgazdálkodási Intézet


 
SZENT ISTVÁN EGYETEM
JÁSZBERÉNYI FŐISKOLAI KAR
5102 Jászberény Rákóczi u. 53.
telefon: +36 57 500 400
fax: +36 57 500 410
e-mail: foiskola@jtkf.hu
weboldal: www.jtkf.hu

A térség egyik szellemi központja

A Jászberényi Főiskolai Kar jogelődjét 1917-ben gróf Apponyi Albert kulturális minisztersége és jászberényi országgyűlési képviselősége idején, az ő személyes támogatásával alapították. 1959-ig középiskolaként, majd 1959-75 között érettségire épülő három éves Felsőfokú Tanítóképző Intézetként működött. 1975. szeptember 1-jével - a többi tanítóképzővel együtt - tanítóképző főiskolává minősítették.
A levelező tagozati képzés 1994-től indult dinamikus növekedésnek, elsősorban a nem tanítói szakokon. Az 1995/96-os tanévtől új képesítési követelményeknek megfelelő 4 éves tanító-szakos képzés indult el. Egyidejűleg nappali tagozaton is önálló szakká alakultak át a szociálpedagógus és a művelődésszervező szakok, illetve a könyvtár szak a könyvtár-művelődésszervező szakpáron belül kapott helyet.
A levelező tagozaton mindegyik szak önállóan működik a mai napig. 1998-tól a gödöllői egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karával való együttműködésben - annak kihelyezett levelező tagozataként - elindult a képzés a humán erőforrás menedzser szakon is.

A kar életében
fontos hangsúlyt kap a
gyakorlati képzés és a hallgatók
szabadidős tevékenysége.

A kar földrajzilag és bizonyos mértékig etnikailag önálló arculattal és integritással rendelkező régió, a Jászság szellemi és társadalmi központjában, Jászberényben helyezkedik el. Mint a térség egyetlen felsőfokú oktatási intézménye, történelmileg kialakult regionális kulturális szerepet is betölt.
A nyolc évtizedes tanítóképzői múlt eredményeként szellemisége jelen van a térségben, hiszen csak véletlenül fordul elő a Jászságban olyan tanító, aki nem itt végzett volna. A már dolgozó pedagógusok számára szervezett rendszeres és alkalmi továbbképzéseik a napi jelenlétet is eredményezik. A képzési profil bővülése a főiskola és a térség (ezen belül a város) kapcsolatának erősödésével járt együtt; a térség oktatási, kulturális és szociális ellátó intézményei hatékonyan segítik a képzés terepgyakorlati részét.
A hallgatók fakultatív szabadidős tevékenysége fontos színfoltja a kar életének. A diáksportkör keretében működő NBI/B-s női kézilabda csapat az országos egyetemi és főiskolai kézilabda bajnokságoknak is résztvevője, és az utóbbi években rendszeresen az élmezőnyben végzett. Kedveltek a hallgatók körében a különböző sporttáborok (sítábor, vízitúra stb.), valamint az önképzőköri jelleggel működő fazekas műhely.
A kar nemzetközi kapcsolatainak eredményeként évenkénti rendszerességgel működik a diákcsere akció, illetve kerül sor nemzetközi szakmai-tudományos diák-találkozókra váltakozó helyszínekkel [Jászberény, Vechta (Németország), Angers, Bordeaux (Franciaország)].
A Jászberényi Főiskolai Kar képzési profiljával kiegészíti és erősíti a Szent István Egyetem univerzitás jellegét a neveléstudomány és más humántudományok területén.

A karról részletes információt talál önálló honlapján: www.jtkf.hu

 

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő