Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

  Versenyképességünk függ az együttműködésünktől

  Az állatorvosok hármas feladata

  Fürtökben lógtak a hallgatók a fórumon

  Standon a "Gyöngyösi Főiskola"

  Választás a Mátraalján

  Rektori tea a Kulturális misszióval

  Anyanyelvápolás

  Konferencia az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Karon

  Elhárulnak a Gödöllői Ipari Park előli akadályok

  Hornok László székfoglaló előadása

  Almanachban mutatják be tevékenységüket

  Dr. Szabó Béla

  Lovas nyári egyetem

  Meghívás Firenzéből

  Gép-ész jutalom

  Beszélgetés Balogh János akadémikussal

  Tömeg nélküli farsang

  Egy (volt) kábítószeres naplója

  Kiadványok, rendezvények kommunikáció


  Kert a kastélykertben

  Elejét is, végét is átrendezték

  AIESEC

  Arany Titán-díj lapunk főmunkatársának

  Legendás tanároktól az ifjú reménységekig

  Garanciát akarnak Élő lánc Budán

  Tea Gödöllőn
EGYETEMI
ÚJSÁG IV. évfolyam 3. szám
 

Elejét is, végét is átrendezték
Egy huszadik századi út

Takács Menyhértről nevezte el a gödöllői képviselő-testület az egyetemi városrészben azt a mindeddig névtelen utat, amely az egyetem főépületének délkeleti sarkától a premontrei temetőig vezet. Így örökítheti meg a Gödöllői Premontrei Perjelség a 150 éve született jászóvári prépost emlékét, aki a trianoni békeszerződés után itt telepítette le a rendet; itt építtette fel elvesztett kassai, rozsnyói és nagyváradi középiskoláinak pótlására a Szent Norbert Gimnáziumot.

Tipikusan 20. századi ez a pár száz méteres utca, hiszen a történelem az elejét és a végét is átrendezte.

A felvidéki prépostságot több mint harminc éven át kormányzó Takács Menyhért nevét mindmáig megőrizte az általa emeltetett gödöllői épület földszinti ablakait óvó vasrácsban olvasható TM monogram. A gimnáziumot azonban 1948-ban államosították és két évvel később az egész, 2,7 hektár beépített szintterületű épület a Közületeket Elhelyező Bizottság tulajdonába került, majd az agrártudományi egyetem költözött a falai közé. Ezután többször megtörtént, hogy az ide tévedő látogatók a Grassalkovich kastélynak nézték a neobarokk épületet, a monogramot pedig fordítva, MT-nek olvasva Mária Teréziára következtettek, aki hajdanán - az idén éppen 250 éve - vendége volt a gödöllői grófnak.

Az immár Takács Menyhért úton sétáló azonban az egyetem sarkából indulva a rend második, századvégi gödöllői honfoglalásának eredményeit is láthatja. Az út jobb oldalán az új premontrei gimnázium épületével találkozik, ami után az idén átadott sportcsarnok következik. Pár perc múlva már az erdő csendjében érkezik a rendi temető bejáratához. Ez a sírkert csupán 22 évig, 1928-tól 1950-ig működött, ám hűen tükrözi a kor megpróbáltatásait: a 16 rendtag és egy diák mellett 16 magyar katonát is eltemettek a földjébe. Ők az 1944-ben hadikórházzá alakított gimnáziumban haltak meg. Ebben a temetőben, Fadrusz János feszületének bronzmásolata előtt nyugodott az 1933-ben, 72 éves korában elhunyt Takács Menyhért is. Hamvait azonban 1943 decemberében Jászóvárra vitték.

Az egyházi iskolából tehát állami egyetem, a mai Szent István Egyetem lett, a sír kiürült, azonban Takács Menyhért munkája nem veszett kárba, emléke pedig fennmarad.

B. G.

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő