Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

  Versenyképességünk függ az együttműködésünktől

  Az állatorvosok hármas feladata

  Fürtökben lógtak a hallgatók a fórumon

  Standon a "Gyöngyösi Főiskola"

  Választás a Mátraalján

  Rektori tea a Kulturális misszióval

  Anyanyelvápolás

  Konferencia az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Karon

  Elhárulnak a Gödöllői Ipari Park előli akadályok

  Hornok László székfoglaló előadása

  Almanachban mutatják be tevékenységüket

  Dr. Szabó Béla

  Lovas nyári egyetem

  Meghívás Firenzéből

  Gép-ész jutalom

  Beszélgetés Balogh János akadémikussal

  Tömeg nélküli farsang

  Egy (volt) kábítószeres naplója

  Kiadványok, rendezvények kommunikáció


  Kert a kastélykertben

  Elejét is, végét is átrendezték

  AIESEC

  Arany Titán-díj lapunk főmunkatársának

  Legendás tanároktól az ifjú reménységekig

  Garanciát akarnak Élő lánc Budán

  Tea Gödöllőn
EGYETEMI
ÚJSÁG IV. évfolyam 3. szám
 

Garanciát akarnak
Élő lánc Budán

Égő gyertyával a lábuk előtt élő láncot alkottak március 5-én a budai kampusz körül az intézmény hallgatói és dolgozói, hogy ilyen módon fejezzék ki tiltakozásukat. Mi ellen is? Hallhattuk, hogy a kertészeti és élelmiszeripari hallgatók nem akarnak Gödöllőről bejárni tanulni Budára. Azt is, hogy Gödöllőn nem lehet gyakorlati oktatást folytatni, mert nem élnek meg a növények azon a klímán. Olvashattuk, hogy így tiltakoznak a Somlói úti épület eladása, a Villányi út bezárása, karok megszüntetése, Gödöllőre költöztetése ellen. Ilyen döntések azonban tudomásunk szerint nem születtek az Egyetemi Tanács ülésein.

Egy figyelemre méltó megközelítés szerint a hallgatói önkormányzat által szervezett megmozdulás célja az volt, hogy írásos biztosítékot kapjanak az oktatási tárcától, amely garantálja: a SZIE nem válik meg budai épületétől, továbbá a két másik ingatlan eladásából befolyt összeg a budai karokhoz kerül vissza. A megmozdulás szervezői annak ellenére fontosnak tartották akciójukat, hogy egy egyetemi tanácsi határozat azoknak a jogelőd intézményeknek a hatáskörébe utalja az ingatlaneladásokból származó bevételek felhasználását, amelyek korábban az ingatlanok kezelői voltak Ezzel szemben viszont az Egyetemi Tanács nem hozott olyan döntést, hogy a budai karok hallgatóinak Gödöllőről kellene bejárniuk tanulni Budára, illetve Gödöllőn lenne a gyakorlati oktatásuk, továbbá arról sem határozott, hogy bezárja a Villányi úti kampuszt.

Dr. Bernáth Jenő egyetemi tanár, a Kertészettudományi Kar dékánja a kora délutáni gyertyás megmozdulás utáni sajtótájékoztatón elmondta: bár az egyetemi vezetés a konszenzus, tehát a megegyezés felé halad az intézményfejlesztési terv készítése során, és ez szerinte létre is jön, aggódik amiatt, hogy az egyetem és az oktatási tárca között február 11-én kötött megállapodás azt is tartalmazza, hogy a 3,6 milliárd forint összegben kilátásba helyezett beruházások során az intézményi autonómia csak korlátozottan érvényesül. Attól fél tehát, hogy az Egyetemi Tanács hiába döntötte el, hogy a jogelőd intézmények hatáskörébe utalja az ingatlaneladásokból származó bevételek felhasználását, ezt felsőbb akarat megakadályozhatja.

Úgy tudjuk, hogy valamennyi olyan szerződésben szerepel az autonómia korlátozott érvényesülésére vonatkozó kitétel, amelyet az intézmények fejlesztésére egyetemekkel kötött az oktatási tárca. Hiszen mindenütt alakul beruházási bizottság, amelyben a kormányzatot és az iskolát képviselő személyek dolgoznak. A fejlesztés-beruházás teljes folyamatában minden lényeges döntést ez a bizottság készít elő, majd javaslatot tesz a rektornak a döntés meghozatalára. A rektor a döntést ellenjegyezteti a kormánybiztossal.

Arról is szóltak Budán, hogy az oktatási tárca és az SZIE között kötött megállapodás szerinti támogatás teljes egészében Gödöllőre kerül. Ez a kitétel nem szerepel a szerződésben. Az oktatási terek létrehozásával, illetve fejlesztésével kapcsolatos költségekre 1,6 milliárd forintot különít el a tárca, tartalmazza a megállapodás. Ezt a forrást a kiváltások előre egyeztetett terv szerinti megvalósításával összhangban, folyamatosan szabadítja fel a minisztérium, kampusz megjelölése nélkül.

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő