Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

  Versenyképességünk függ az együttműködésünktől

  Az állatorvosok hármas feladata

  Fürtökben lógtak a hallgatók a fórumon

  Standon a "Gyöngyösi Főiskola"

  Választás a Mátraalján

  Rektori tea a Kulturális misszióval

  Anyanyelvápolás

  Konferencia az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Karon

  Elhárulnak a Gödöllői Ipari Park előli akadályok

  Hornok László székfoglaló előadása

  Almanachban mutatják be tevékenységüket

  Dr. Szabó Béla

  Lovas nyári egyetem

  Meghívás Firenzéből

  Gép-ész jutalom

  Beszélgetés Balogh János akadémikussal

  Tömeg nélküli farsang

  Egy (volt) kábítószeres naplója

  Kiadványok, rendezvények kommunikáció


  Kert a kastélykertben

  Elejét is, végét is átrendezték

  AIESEC

  Arany Titán-díj lapunk főmunkatársának

  Legendás tanároktól az ifjú reménységekig

  Garanciát akarnak Élő lánc Budán

  Tea Gödöllőn
EGYETEMI
ÚJSÁG IV. évfolyam 3. szám
 

Az állatorvosok hármas feladata
Terv a kisállat-klinikáról

Az Állatorvos-tudományi Kar II. József 215 éve, 1787-ben hozott rendeletéhez köti alapítását, a magyarországi állatorvos-képzés kezdetét, amely ezt követően még évtizedeken át a humán orvosképzéssel együtt fejlődött, mondta az újságíróknak dr. Solti László egyetemi tanár, dékán. Az akadémia a múlt század elején vált főiskolává, s akkor kezdődött az oktatás aranykora. Akinek köze volt az állatorvosláshoz, nem kerülhette meg Budapestet. Hutyra Ferenc 32 évig volt a főiskola rektora. Marek József tankönyvét több mint egy tucat nyelvre fordították le.

Az állatorvosokat hármas feladatra készítik fel, ezek közül főként a gyógyító-megelőző tevékenységet ismeri a közvélemény. Nagyon fontos azonban a járványvédelem és az élelmiszerbiztonságról való gondoskodás is. Mindehhez jól szervezett állategészségügyi hatósági szolgálatra van szükség - ezzel Magyarország rendelkezik is -, hiszen a betegségek sem országhatárt, sem politikai tömböt nem ismernek. Tehetős államok gazdaságát rengette meg a közelmúltban a kergemarhakór, valamint a ragadós száj- és körömfájás.

Összesen 3000 gyakorló állatorvos dolgozik hazánkban, s ennyi elegendő. 1995-ben az Európai Állatorvos-képző Intézmények Szövetsége megállapította, hogy az akkor még önálló egyetemen az élelmiszerhigiénia oktatását és a gyakorlati képzést kell megerősíteni. Az utóbbi érdekében készült el az üllői nagyállat-klinika. Az élelmiszerhigiéniai képzés fejlesztése céljából pedig európai szintű toxikológiai és mikrobiológiai laboratóriumot adtak át.

A karra 8-10-szeres a jelentkezés, divatos az állatorvos szakma. A diákok fele külföldi, a fakultás költségvetésének 65 százalékát saját bevételből teremti elő, ehhez angolul, magyarul, németül kell párhuzamosan oktatni.

Miután a nagyállat-klinika kiköltözött Üllőre, az István utcai kampuszon ló- és szarvasmarha-istállók, valamint egyéb haszonállatok elhelyezésére szolgáló helyiségek ürültek ki. Ezeket úgy szeretnék hasznosítani, hogy a szükséges átépítés után a Steindl Imre által tervezett épületben helyezik el a most szétszórtan működő kisállat-egységeket. A főbejárat közelében egységes váró- és fogadóhelyiség lesz, ahol megállapítják a behozott állat betegségének jellegét. Az állatok ezután kerülnek a szülészeti, a sebészeti vagy a belgyógyászati részlegre Egységes laboratórium lesz, a leletekkel nem kell kóborolni a kampuszon. A három klinika szakemberei könnyen kisegíthetik egymást. A hallgatók készenléti szolgálatot tartanak. A kórházi betegeket a külön bejáratú hátsó szárnyban helyezik el. Az egész kisállat-forgalom egy épületben zajlik, a felszabaduló területen hallgatói jóléti létesítményeket, valamint közepes méretű tantermet, számítástechnikai laboratóriumot kíván kialakítani a kar.

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő