Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

  Befejeződött az egyetem harmadik tanéve

  Szent István Előadás

  Tudás és erkölcs

  Dr. Szendrő Péter rektor tanévzáró gondolatai

  Nagyváthy János-díjasok

  Aranydiplomások

  Gödöllői Gazdanapok

  Integrációt vetőmagtól az értékesítésig

  Összkomfort a kollégiumban?

  Támasz-pont a művelődési központban

  Egy lépcső előre

  Együttműködik az ÁSZ és az egyetem

  Gödöllőn találkoznak a világ pelekutatói

  Dr. Csepregi Pál

  Környezetvédelmi pályázat

  Fordulat a könyvpiacon

  Ökológia - termesztés-ökológia

  Mezőgazdasági kultúránk bécsi emlékhelye

  Meg kell találni a közös piaci érdekeket

  Tanévzáró juniális Babatvölgyben

  Rajtkövön a megújuló energiaforrások

  Ajándék Esztergomból

  Felmérés az agrárértelmiségről

  A táj változásai a Kárpát-medencében

  Tanszálloda és borlovag avatás Gyöngyösön
EGYETEMI
ÚJSÁG IV. évfolyam 9. szám
 

Összkomfort a kollégiumban?

A felújított szobákhoz új berendezést is kapnak a szerencsés hallgatók

A gödöllői kollégiumban végre elkezdődött a felújítás. Dr. Bujáki Gábor igazgatót a munkálatokról, a kollégium terveiről kérdeztük.

- Korábban arról lehetett hallani, hogy a felújításhoz már novemberben felvonul a kivitelező. Májusban kezdődtek el az átépítési munkálatok. Mi ennek az oka?

- A szakminisztérium által jóváhagyott felújítási programra a Szent István Egyetem csak az idén kapta meg a forrásokat. Az építkezés lebonyolítóját ennek a megérkezése után tudta kiválasztani a gazdasági igazgatóság, s ez csaknem három hónapot vett igénybe. A késő tavaszi kezdés a hallgatókat a vizsgaidőszak alatt érte, és ez zavarhatta a felkészülésüket. A mostani felújítás azonban nem tervezhető rövid időszakra, nem lehet a vakáció ideje alatt megvalósítani. Két lehetőség közül választhattunk. Az egyik, és emellett döntöttünk, az volt, hogy a tavasszal elkezdődnek a munkálatok, és így befejeződhetnek az őszi félév kezdéséig. A tanév utáni kezdés esetén a felújítás az őszi félév elején zavarta volna a hallgatók tanulását.

- Mire terjed ki a felújítás?

- A munka a kollégium "B" épületének egyharmadát érinti. Ezen a területen megtörténik a teljes gépészeti felújítás (kicserélik a szennyvízlevezetőket, a vízvezetékcsöveket és a vezetékeket), ezen túl minden szobában kialakítunk egy tisztálkodó helyiséget zuhanyzóval és vécével. Az átalakításokkal sajnos csökken a szobák mérete, és ezzel a férőhelyek száma is. A lakrészek a második és harmadik emeleten két férőhelyesek lesznek, míg az első emeleti háromágyas szobákban - biztonsági előírások miatt - megszűnnek a tetőre nyíló erkélyek.

- Miért van szükség a szobák átalakítására?

- Azért kell emelni a komfortfokozatot, mert az új szobákat jobban tudjuk értékesíteni a piacon, így nagyobb bevételre tehet szert a kollégium. A második és harmadik emeleten lévő lakhelyek elsősorban továbbképzések résztvevőit szolgálják majd. Az "A" épület földszintjén lévő szobák gyakorlatilag átkerülnek a "B" épületbe, míg a korábbi továbbképzős szobákat a szakkollégisták kapják meg.

- Korábban az "A" épületen is végeztek felújítást.

- Ilyen jellegű felújítást az az épületrész soha nem nyert. Hosszú időn keresztül a kollégium bevételeiből forgattunk vissza pénzt. Abból sikerült kialakítanunk a földszinti szobákban - öt kivételével - a zuhanyzókat. De az nem volt olyan nagy lélegzetű program, mint a mostani. A városi főépítész elfogadta azt a törekvésünket, hogy a lapos tetős épületekre - a beázás ellen védekezve - újabb emeletet építhessünk, emelt szintű tetővel. A tervek kivitelezésére már megérkezett a pénz, ennek a versenyeztetése is megtörténhet júliusban. Bízom benne, hogy decemberben beköltözhetnek az új szobák lakói. A tetőráépítéssel nemcsak a beázást, hanem a létszámgondot is megoldhatjuk. Mintegy hetven új férőhelyet nyerünk, ami ellensúlyozza a "B" épület felújítása miatti csökkentést.

- Gondolom a többi épületet is érinti a beázás. Azok esetében hogyan kívánják megoldani a problémát?

- Városépítészeti érdekből mind a három épületre meg kellett kérnünk az építési engedélyt, azonban az egyetemnek jelenleg csak az "A" épület átalakítására van pénze. A "B" épületrész három évvel ezelőtt kapott új szigetelést, így azt nem veszélyezteti beázás.

- Mikor újították fel legutóbb ezeket az épületeket?

- Először is tudni kell, hogy az 1960-as években épültek. Azóta nem történt szerkezeti felújítás, csupán a fürdőszobákat cserélték ki egyszer, valamint mindhárom épület külső homlokzatait vakolták újra. Kívülről, a "C" épület kivételével eléggé lehangolóan festenek az építmények. A legnagyobb problémánk korábban az elektromos vezetékekkel volt, mivel azok közvetlenül a falakban és nem műanyag védőcsövekben futottak. Érintésvédelmi átalakítást két házban végeztünk, míg a "B" épület egyharmadában a mostani felújítás során cserélik ki a vezetékeket.

- Mindezt milyen forrásokból finanszírozzák?

- A minisztériumokon keresztül elnyerhető forrásokra az egyetemmel közösen pályázunk. Az önállóan gazdálkodó kollégium saját forrást is fel tud mutatni. A "B" épület szobáinak felújításával kapcsolatban senkinek sem jutott eszébe, hogy ezekbe új bútorokat kellene elhelyezni. Erre nem volt központi finanszírozásunk, sikeresen pályáztunk viszont a Nemzeti Kollégiumi Közalapítványnál, így új asztalok, székek és ágyak kerülnek majd az új lakrészekbe. A Nemzeti Kollégiumi Közalapítványhoz is pályázhatunk különféle infrastrukturális fejlesztések támogatására. Legutóbb 10 millió forintra nyújtottunk be pályázatot a "C" épület egyik tisztálkodási blokkjának a felújítása érdekében.

- Kik kerülhetnek majd be az új felszerelésű szobákba?

- Nem vetettem el azt a gondolatot, amit a májusi kollégiumi ülésen javasoltak a hallgatók. E szerint bizonyos számig licitálni lehetne ezekre a szobákra. Az árverés értékközvetítő szerepe révén ezekbe a szobákba egy bizonyos tanulmányi teljesítményt elérők kerülhetnek csak be. A megvalósításon azonban még gondolkodnom kell.

- Az eddig elmondottak tükrében hogyan látja a gödöllői kollégium helyzetét?

- Szerintem a kollégium állaga jobb a hazai átlagnál. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs szükség felújításokra, hiszen emelkednek a hallgatói igények. Egy melegvizes csap kibukhat a düledező falból, és az alatt is lehet zuhanyozni, azonban mi ennél jobbra törekszünk. A kollégiumi menedzsment a különböző pályázatokra tervezett 50 százalékos nyerési esélyt túlteljesítette. Több szakkollégiumot is elindítottunk, így a vadászati és a vidékfejlesztési szakkollégiumot. Ezzel kapcsolatban gyakran megkérdezik, miért nem jelennek meg ezek markánsabban az egyetem palettáján. Tudomásul kell venni, hogy először meg kell alakulniuk, tagokat kell toborozniuk. Már a létrejöttük is kedvező változás. Az értékelhető tartalmi munkát a harmadik, a negyedik vagy az ötödik évre várom.

- Amennyiben jól tudom, újraéledni látszanak a megyei diákklubok.

- Igen. Az elmúlt időszakban nagy élénkülés tapasztalható e téren. Az a célunk, hogy a különböző megyékből érkező hallgatókat tanulmányaik során is a térségükhöz kössük a szülőföldi önkormányzatok segítségével. Ismereteim szerint kiemelkedő szerepet vállal ebben a munkában a Somogy Megyei Önkormányzat. Vidékfejlesztési érdek, hogy a pályakezdők rendelkezzenek a szakmájukat illető helyi ismeretekkel.

- Hogyan alakul a hallgatói klub sorsa?

- Remélem, hogy a felújítással párhuzamosan ez is elkészül. A tervekben egy bowling pálya szerepelt, azonban most azon meditálunk a hallgatókkal, hogy inkább biliárdasztalokat rakunk a helyiségbe, hogy egy időben több hallgató játszhasson.

Györe P. Balázs

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő