Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

  Befejeződött az egyetem harmadik tanéve

  Szent István Előadás

  Tudás és erkölcs

  Dr. Szendrő Péter rektor tanévzáró gondolatai

  Nagyváthy János-díjasok

  Aranydiplomások

  Gödöllői Gazdanapok

  Integrációt vetőmagtól az értékesítésig

  Összkomfort a kollégiumban?

  Támasz-pont a művelődési központban

  Egy lépcső előre

  Együttműködik az ÁSZ és az egyetem

  Gödöllőn találkoznak a világ pelekutatói

  Dr. Csepregi Pál

  Környezetvédelmi pályázat

  Fordulat a könyvpiacon

  Ökológia - termesztés-ökológia

  Mezőgazdasági kultúránk bécsi emlékhelye

  Meg kell találni a közös piaci érdekeket

  Tanévzáró juniális Babatvölgyben

  Rajtkövön a megújuló energiaforrások

  Ajándék Esztergomból

  Felmérés az agrárértelmiségről

  A táj változásai a Kárpát-medencében

  Tanszálloda és borlovag avatás Gyöngyösön
EGYETEMI
ÚJSÁG IV. évfolyam 9. szám
 

Rajtkövön a megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások a területfejlesztésben címmel rendezett, a közép-magyarországi régiót érintő szakmai konferencia házigazdája volt június 11-13-ig a gödöllői kampusz, majd június 15-én a hagyományos Nap napja programjára várt vendégeket a Fizika és Folyamatirányítási Tanszék hasonló témakörben.

A fővárost és Pest megyét magába foglaló közép-magyarországi régió stratégiai terve már a megújuló energiaforrások villamosenergia-termelési célú alkalmazásával is számol, megfelelő állami támogatás nélkül azonban ma még ez nem versenyképes hazánkban. A napenergia, a biomassza, a szél és a geotermikus energia kiaknázása talán könnyebben megvalósítható, ha a területfejlesztés céljává és eszközévé válik, hangzott el a regionális konferencián.

Biacs Rita, az Energia Központ Kht. stratégiai referense a megújuló energiaforrásokra vonatkozó hazai politikát meghatározó dokumentumok közül kiemelte az 1999-ben elfogadott A magyar energiapolitikai alapjai, az energetika üzleti modellje című anyagot, amely szerint 2010-re a megújulók részarányának lényegesen meg kell haladnia a jelenlegi mértéket és legalább 6-7 százalékot kell elérnie. Az előadó szerint már jelenleg is fontos jövedelemtermelő forrás lehet a vidék számára az energiaültetvények létesítése, erre helyi feldolgozó kapacitások kiépítése. Ennek megvalósításához elsősorban a jelenlegi agrártámogatási rendszer reformjára van szükség.

A Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával létrejött konferencia résztvevői megismerkedtek a Gépészmérnöki Kar biomassza és napenergia-hasznosítási kutatásainak eredményeivel.

A Környezettechnika és Épületgépészet tanszék a biomassza hasznosításának lehetőségeit vizsgálja. Dr. Barótfi István egyetemi tanár többféle tüzelőberendezést is bemutatott. Véleménye szerint a különböző mezőgazdasági, faipari, háztartási melléktermékből álló biomasszát a legelőnyösebben egy egész falu távfűtésével lehetne hasznosítani. Magyarországon azonban rossz híre van a távhőszolgáltatásnak, nem is sikerült még egyetlen bemutató üzemet sem létesíteni.

A Fizika és Folyamatirányítási Tanszék a városi önkormányzat, a Fiorentini Hungary Kft. és az FVM támogatásával egy 25 kilowatt teljesítményű napenergia-hasznosító berendezést épített 7,3 millió forintért az egyetemi strand mellé. Nyáron a 700 köbméteres medence vizének melegítéséhez járul hozzá a 18 darab, két négyzetméteres napkollektor, máskor pedig a szomszédos óvoda melegvíz-ellátását szolgálja, tájékoztatta az érdeklődőket Kaboldy Eszter, a Fiorentini üzletágvezetője.

*

Dr. Farkas István egyetemi tanár, a Fizika és Folyamatirányítási Tanszék vezetője a Nap Napja nemzetközi rendezvénysorozat gödöllői programján bejelentette, hogy a közeljövőben új napenergia-hasznosító berendezésekkel gyarapodik a gödöllői kampusz.

A Kertészeti Technológiai Tanszék kísérleti terén ezer négyzetméteres melegház fűtéséhez járul majd hozzá egy melegvíz-készítő berendezés már az idei nyártól. A 12 darab 2-2 négyzetméteres berendezésben lévő folyadékkal a kollektormezőben összegyűlt hőt hasznosítják a melegház fűtésére már kiépített csővezetékekben.

Német kezdeményezésre, európai uniós támogatással jövőre 40 európai egyetemre telepítenek a nap sugárzásából elektromos áramot előállító fotovillamos panelt. A Szent István Egyetemen jelenleg felállított napelemek teljesítménye egy kilowatt. A tervezett, 200 négyzetméter felületű paneleké ennek a tízszerese lesz, és nem akkumulátorokban tárolják majd a bennük előállított áramot, hanem valószínűleg az egyetemi hálózatba táplálják. A szerződéskötés az őszre, a beruházás megvalósítása jövőre várható.

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő