Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

  Befejeződött az egyetem harmadik tanéve

  Szent István Előadás

  Tudás és erkölcs

  Dr. Szendrő Péter rektor tanévzáró gondolatai

  Nagyváthy János-díjasok

  Aranydiplomások

  Gödöllői Gazdanapok

  Integrációt vetőmagtól az értékesítésig

  Összkomfort a kollégiumban?

  Támasz-pont a művelődési központban

  Egy lépcső előre

  Együttműködik az ÁSZ és az egyetem

  Gödöllőn találkoznak a világ pelekutatói

  Dr. Csepregi Pál

  Környezetvédelmi pályázat

  Fordulat a könyvpiacon

  Ökológia - termesztés-ökológia

  Mezőgazdasági kultúránk bécsi emlékhelye

  Meg kell találni a közös piaci érdekeket

  Tanévzáró juniális Babatvölgyben

  Rajtkövön a megújuló energiaforrások

  Ajándék Esztergomból

  Felmérés az agrárértelmiségről

  A táj változásai a Kárpát-medencében

  Tanszálloda és borlovag avatás Gyöngyösön
EGYETEMI
ÚJSÁG IV. évfolyam 9. szám
 

Tanszálloda és borlovag avatás Gyöngyösön

Ünnepélyes keretek között adták át június 26-án Gyöngyösön a Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Kar tanszállodáját, amely a fakultás saját forrásának és Phare támogatásnak a felhasználásával segíti elő a turizmus oktatást a Mátraalján. A vendégek ezután a város borkultúrájával ismerkedtek.

- Az Észak-Magyarországi bázis létrehozása turizmus oktatására és fejlesztésére című program megvalósítása befejeződött, melynek gyümölcse a Hotel Opál - mondta köszöntőjében dr. Wachtler István egyetemi tanár, a gyöngyösi kar általános- és oktatási főigazgató-helyettese. Észak-Magyarország rendkívül gazdag természeti értékekben. Különösen jelentős a gyógy-, a lovas- és a konferenciaturizmus, melyekhez jól el lehet adni a táj hagyományait és a híres mátraaljai borokat. Karunk anyagi hozzájárulását a Phare 108 ezer euróval támogatta, közölte a professzor.

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy hazánk gazdaságának erősítése érdekében nélkülözhetetlen az emberi erőforrás fejlesztése, amelyben az oktatás és szakképzés szerepe a meghatározó. Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turisztikáért felelős politikai államtitkára kiemelte a létesítmény oktatásban betöltött szerepét. A főiskolai kar idegenforgalmi és szálloda szakos hallgatói egy európai színvonalú háromcsillagos tanszálloda gyakorlati fogásaival egészítik ki elméleti ismereteiket.

Miután a miniszter és az államtitkár jelképesen átadta a tanszállodát, dr. Szendrő Péter rektor ünnepi pohárköszöntőjében méltatta a gyöngyösi kar munkásságát. Kiemelte, hogy a fakultásnak jelentős szerepe van abban, hogy az idei felvételi jelentkezések számát illetően a SZIE a második helyre került.

A vendégszobák, a szálloda első emeletén helyet kapott Turizmus Tanszék, valamint a szemináriumi termek megtekintése után a vendégek a gyöngyösi különjáratú kisvonattal a kar tangazdaságába kapaszkodtak fel. Az ízletes vacsora után felcsendült a Mátraaljai Borvidék, a főiskolán működő Gloria Sublimis Borrendjének muzsikája. A borrendi főnök magához szólította Sós Tamást a Heves Megyei Közgyűlés elnökét, Pál Béla államtitkárt, és Hiller Istvánt, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárát. A rituális avatóműsort követően a vendégek a tangazdaság impozáns kóstolópincéjében megismerkedtek a borvidék jeles termelőinek és a kar tanpincéjének kiváló boraival.

Lakatos Márk

Tabula Rasa - Gyöngyös

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő