Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

  OB I-es az Ybl Kar pólócsapata

  Szendrő Pétert javasolja ügyvezető rektornak a SZIE Egyetemi Tanácsa

  Mind a tíz karon elfogadták a dokumentumokat

  Kiemelt referenciaintézmény lett a SZIE

  Új szakokat kíván indítani Gödöllő és Gyöngyös

  Szaknévcsere

  Vita után egyetértés

  Szak újraindítás az István utcában

  Népmesetábor

  Gyakorlati képzés és szaktanácsadás

  Gödöllő - Debrecen együttműködés

  Kistérségi filmszemle Lakiteleken

  Öregdiák találkozó Gödöllőn

  Dr. Váncsa Jenő köszöntő beszéde

  A Budai Arborétum virágkincsei

  Az Arborétum vására

  Versenyben

  Humán erőforrás

  Professzori tanács

  Soron kívüli tanácsülés Jászberényben

  Elindította a gazdasági állatok etológiai kutatását

  A magyar kertépítészet "doyenje"

  Közgazdaságtudományi szekció

  A GTK OTDK mérlege

  Hallgatói véleményezés a gazdászkaron

  Eredmények a biológiai és a társadalomtudományi szekcióban

  Dr. Katona László

  Egy hét a Partiumban

  Diákcentrumot minden kampuszon

  Montpellier-i Agrártudományi Egyetem

  Röplabda: másodikak a kertészek

  Bajkál-expedíció

  Atlétika

  Agriexpo, tizenkettedszer

  Innovációs központ nyílik a gépmúzeumban

  Nagyváthy János-díj

  Kárpát-medencei ismeretek

  Meghívók doktori védésekre
EGYETEMI
ÚJSÁG V. évfolyam 7-8. szám
 

Kiemelt referenciaintézmény lett a SZIE

Infosztráda kapuk nélkül

Lezárult a Szent István Egyetem teljes körű hálózati fejlesztése. A több mint kétezerötszáz végpontot érintő, 300 millió forint összértékű beruházásban az egyetem partnerei a Cisco Systems Magyarország, a HP Magyarország valamint a KFKI Csoport hálózatintegrátor cége, az LNX Hálózatintegrációs Rt. voltak. Az átadóünnepség alkalmából a Cisco Systems Magyarország a "Kiemelt Felsőoktatási Hálózati Referencia Intézmény" címet adományozta az egyetemnek.

A teljes körű hálózati fejlesztés célja a karokon belüli, valamint a karok közötti kommunikáció hatékonyságának növelése, a kor követelményeinek megfelelő technológia bevezetése volt. A hálózati infrastruktúra fejlesztése a tanulmányi rendszer modernizációját és a Neptun 2000 rendszer bevezetését is szolgálja. A fejlesztés eredményeként minden egyetemi polgár számára elérhetővé válik a hallgatói nyilvántartás, a tantárgyak jegyzéke, az oktatói adatbázis, automatizálható lesz a vizsgára való jelentkezés és a vizsgával kapcsolatos nyilvántartások rendszere. Egységes hálózaton fut a teljes gazdasági adminisztráció, így az ösztöndíjak számfejtése is. Nagy sávszélességgel kapcsolódik össze valamennyi kampusz, továbbá az intézmény hét tagkönyvtára, amelyek közül a három legnagyobban már most is on-line kereshetők a könyvek, kiadványok. A korszerű infrastruktúra biztosítja a kutatói közösségekhez, valamint európai akadémiai hálózatokhoz történő kapcsolódást. A vezetékes hálózat mellett több ponton a Cisco Aironet technológiája biztosít vezeték nélküli hálózati hozzáférést. Megtörtént az intézmények többségének bekapcsolása a NIIF VoIP projektjébe. A hálózat lehetővé teszi a hallgatók és oktatók számára, hogy bárhonnan - akár otthonról is - dial-in formájában bejelentkezzenek az egyetem rendszerébe. A fejlesztési projekt részeként - az Oktatási Minisztérium céltámogatásával - folyik a számítógépes laborfejlesztés, a kisebb telephelyek sávszélességének jelentős növelése és egy IP alapú videokonferencia rendszer bevezetése. Az európai szinten is igen korszerűnek számító, egységes akadémiai címtárszolgáltatáson keresztül történik számos hálózati erőforrás és szolgáltatás elérése.

A hálózatfejlesztési projekt fővállalkozását a Cisco hálózati eszközeire építve a HP Magyarország végezte. A gödöllői fejlesztés részeként átadtak egy DS20 szervert, valamint egy HP Openview Node Manager Service Desket is.

A KFKI Csoportból az LNX Hálózatintegrációs Rt., a HP Magyarország alvállalkozójaként végezte az egyetem számítástechnikai üzemeltető csapatával közösen a tervezést, majd a projekt teljes kivitelezését. Az LNX sok éves hálózatépítési tapasztalataira támaszkodva a lehető legmodernebb architektúra kialakítására törekedett mind a passzív, kábelezési, mind az aktív Cisco LAN eszközök tekintetében. A kiépült hálózat több mint 2500 10/100 Mbps sebességű aktív portot, és közel 2300 Cat5E strukturált kábelezési végpontot tartalmaz. Az egyes telephelyeken belüli kommunikációs központok egymással 1Gbps sebességen képesek kommunikálni. A gödöllői központ optikai gerinckapcsolatai már most 10Gbps sebességre optimalizált Systimax LazrSPEED(r) kábelezésből épültek. Az LNX a telepített rendszerre emelt szintű rendelkezésre állással rendszerfelügyeleti szolgáltatást is biztosít.

A kiépült infrastruktúra jól szolgálja az egyetem adatátviteli igényeit. A technológiai fejlődés nem áll meg itt. A jövőben olyan integrált hangadat rendszerek jönnek létre, amiben az LNX az eddigiekhez hasonlóan piacvezető kíván lenni, ezért jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy vezető, konvergens megoldásokat szolgáltató, hangadat integrátorrá váljon és ezt a tudását is az egyetem szolgálatába állítsa. Ennek elősegítése érdekében a KFKI Csoport és az LNX továbbra is aktív szerepet vállal az egyetemi hálózat továbbfejlesztésében. Az egyetemmel kötött együttműködési megállapodás keretében a SZIE szakembereit folyamatos képzésben részesíti, valamint ingyenes konzultációs lehetőség biztosításával is igyekszik az infrastruktúra adta lehetőségek mind optimálisabb kihasználását elősegíteni.

A fejlesztés eredményeként az egyetem egy igen megbízható, kiválóan menedzselhető, homogén számítógépes hálózatot mondhat magáénak. A nagy teljesítményű kapcsolóeszközök esetében (Cisco Catalyst 6509/6506) a SZIE Magyarország egyik legrobosztusabb megoldásával rendelkezik, ami kompromisszummentes hozzáférést jelent a HBONE hálózati erőforrásokhoz.

Az átadóünnepség alkalmából a Cisco Systems Magyarország a "Kiemelt Felsőoktatási Hálózati Referencia Intézmény" címet adományozta az egyetemnek, valamint hosszú távú kutatási és oktatási együtt-működési megállapodást is kötött az intézménnyel. Ennek keretében az oktatási intézmény informatikai szakemberei szak-mai kutatómunkát végeznek a hálózati infrastruktúrák és új technológiák (IP telefónia, Vezeték nélküli hálózatok, ETTx, Hálózatbiztonság) terén, és tapasztalataikat, eredményeiket elérhetővé teszik az akadémiai szféra más intézményei számára. 2003-ban beindul a Cisco Hálózati Akadémia Program CCNP (Cisco Certified Networking Professional) felsőfokú tananyagát felölelő második négy szemeszter oktatása is. A megállapodás szerint a Cisco Systems kiemelt módon támogatja az egyetem infrastrukturális fejlesztéseit, valamint a hálózati technológiák kutatásához és teszteléséhez egy dedikált rendszermérnököt biztosít.

Emellett a Cisco térítésmentesen átadja a Hálózati Akadémiához kifejlesztett internetes tananyagot, és évente díjjal jutalmazza az egyetem "Legjobb CNA diák"-ját.

Az egyetem igen fontosnak tartja, hogy a térbeli és tudásbeli távolságok áthidalását a csúcstechnológia és a korszerű informatikai megoldások, ezen belül a hálózati technológia magas színvonalú alkalmazásával oldja meg. Véleményünk szerint a XXI. század formálódó virtuális közösségeinek támogatása, akár oktatásról-kutatásról, akár a hallgatók kapcsolatteremtéséről van szó, olyan feladat, amelyet egy mai felsőoktatási intézmény nem hagyhat figyelmen kívül. A fenti célok eléréséhez ezért az egyetem számára kiemelt cél az új technológiák mielőbbi kreatív alkalmazása, az ehhez kapcsolódó szakemberképzés és az ágazat vezető vállalataival kialakítandó, a hagyományos kapcsolatokon túlmutató, magas színvonalú kooperáció és partneri viszony - mondta dr. Harnos Zsolt akadémikus, a Szent István Egyetem rektorhelyettese.

*

A SZIE megalakulásakor az egyetem informatikai infrastruktúrája meglehetősen elavult volt. Csak három kampusz rendelkezett nagy sávszélességű összeköttetéssel a külvilág felé. Ez az állapot jelentősen gátolta a kampuszok közötti kommunikációt, az egységes informatikai rendszerek használatát, írta dr. Harnos Zsolt akadémikus, rektorhelyettes az Egyetemi Tanács május 28-i ülésére készített összefoglalójában. A helyzet azóta sokat változott. 2000-ben Gödöllő, 2001-ben Gyöngyös jutott jelentős sávszélesség-növeléshez, 2002-ben az Állatorvos-tudományi Kar, az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar és a Jászberényi Főiskolai Kar kapcsolódott nagysebességű összeköttetéssel a HBONE-hoz.

Tavaly befejeződött az egyetem belső hálózatának a kiépítése. Ez a kisebb kampuszoknál teljes körű, míg Gödöllő esetében további fejlesztésre lesz szükség. A be-ruházás részben pályázatokból, részben OM támogatásból valósult meg.

2000 őszén elkezdődött az Egységes Gazdaságirányítási Rendszer telepítése, ami a fejlesztők hibájából nem vált sikeressé. 2001 tavaszán installálták a TÜSZ-t és a hozzá kapcsolódó munkaügyi rendszert. Ez az infrastruktúra kiépítése után, 2003 eleje óta egységesen, on-line üzemmódban működik.

2002-ben kezdődött meg a Neptun hallgatói rendszer telepítése. Ez ma már mind a hat telephelyről elérhető. A központi szerverek helyileg Gödöllőre kerültek. A TÜSZ és a Neptun telepítése, s a hozzátartozó eszközök bekerülési költsége mintegy 400 millió forint volt, aminek körülbelül 90%-át az oktatási tárca célzott támogatás keretében biztosította. Minden helyen fejlődött az oktatási infrastruktúra is, aminek a forrásai elsősorban informatikai pályázatok voltak (körülbelül 250 millió forint). Ebből 140 millió forint értékű eszköz (nagy teljesítményű munkaállomások és multimédiás laborok) szállítása jelenleg folyik.

A könyvtári informatikai infrastruktúra is jelentős fejlődésen ment keresztül. Pályázati forrásokból mintegy 50-60 millió forintos fejlesztés valósult meg. A SZIE-n ma már működik az egységes "virtuális" könyvtár.

*

Kapuk, matricák, kompromisszumok nélkül hajtani az infosztrádán. Ez volt a célja a SZIE informatikai fejlesztésének, mondta a hálózatfejlesztési beruházás záróünnepségén, május 23-án Ritter Dávid az egyetemi Informatikai Hivatal vezetője.

A magyar felsőoktatási intézmények integrációja egybeesett az integrált informatikai, ügyviteli szolgáltatások megjelenésével, a hálózatok kapacitásának növekedésével. A SZIE megörökölt informatikai struktúrája eltérő összetételű volt; földrajzilag széttagolt, elavult, sok helyen hiányos. Definiálatlan, nem egyértelmű szolgáltatásokkal, alacsony teljesítménnyel, alacsony hatékonysággal küszködtek a felhasználók és a szolgáltatók is. Csakhamar kiderült, hogy a lokális fejlesztések útjai lezárultak, a technológiai haladás mást kíván.

A meginduló fejlesztés során azt a célt tűzték maguk elé, hogy a hálózati technológiával áthidalják a térbeli és a tudásbeli távolságokat. Ehhez időtálló infrastruktúrát sikerült kiépíteni, mondta az Informatikai Hivatal vezetője, aki a kivitelezés előnyei közé sorolta az egységesen, központilag menedzselhető, felügyelhető rendszerek alkalmazását is.

A SZIE-n megvalósult hálózat olyan világ felé nyit utat, amely lehetővé teszi az információk pillanatszerű elérését, virtuális közösségek szerveződését. A beruházás eredményeként egységessé, ezáltal biztosított minőségűvé váltak az internet alapszolgáltatások. Működik az egyetemi egységes vírusvédelmi rendszer. Az informatika napjainkra az egyetemi élet valamennyi szegmensében alapvető fontosságúvá vált. Két év alatt 150-szeresére nőtt az az adatmennyiség, amihez a SZIE polgárai a hálózaton keresztül férnek hozzá.

Ritter Dávid köszönetet mondott dr. Harnos Zsolt rektorhelyettesnek, a beruházás megvalósításában partner vállalatoknak, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program vezetőinek, az egyetem gazdasági és műszaki szakembereinek, valamint az Informatikai Hivatal munkatársainak.

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő