Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

  Gazdász dékánhelyettesek

  Gödöllőiek az Assiut Egyetemen

  Az állami támogatás 233 millió forinttal csökken

  Kihelyezett tanszékek

  Agrárértelmiség és modernizáció

  Egyiptomi anziksz

  Elkerülhetetlen az integráció erősítése

  A merinó is bekerült az enciklopédiába

  Egyetemi szerzők rivaldafényben

  Épüljön az ember értelmisége

  Agrárpolitikai fogalomtár

  Ybl kari hallgató nyert a főiskolai kategóriában

  Kari TDK Jászberényben

  Aszódi egyetem?

  Fotóköri meghívó

  Hírek, röviden

  Gyászhír

  Harminc éves szakmérnök-képzés

  Új TDK elnök

  Socrates/Erasmus pályázat

  Megyei diákklubbok

  Négy popfesztivál

  Meghívók doktori védésre

  Sportolóbál, sok kalóriával

  Wing Tsun Kung Fu

  FUTSAL, vagy mi...

  Kettős szerepben: Pék Andrea

  Fedett pályás sikerek

  Segíthetünk?
EGYETEMI
ÚJSÁG VI. évfolyam 2. szám
 

FUTSAL, vagy mi...

Vannak egyértelmű sportszakmai fogalmak, mint például a súlylökés. Vannak zavaros ügyek, ilyen a curling, aminek nincs is igazán magyar megfelelője és oly sokan nem is nagyon tudnak lelkesedni érte (azonos színű pólót viselő személyek seperik a jeget valami korongféle előtt), és vannak félreértésekkel terhelt kifejezések, amilyen a futsal is.

P. D.

Bocsánat, azonnal megkövetem magam, hisz a FUTSAL nagyon is jól leírható sportág: a FIFA alkotta szabályok szerint játssza 4+1 fő, teremben, speciális cipőben speciális labdával, 2x20 perc tiszta játékidő alatt, miközben szöglet- és oldalberúgás, kis- és nagybüntető tarkítja a játékot (ez utóbbira az ötödik csapatszabálytalanság után kerül sor minden egyes újabb szabálytalanság esetén). Nem a fizikai fölény dominál - persze az állóképesség nem hátrány - inkább a taktikai repertoár, és a labda megfelelő kezelése. És persze van magyar megfelelője: teremlabdarúgás. Itt nem a hideg elől menekülnek be a játékosok a terembe...

De hogyan is kezdődött az egész?

Egy budapesti csapat, az 1978-ban alapított Aramis SE kezdeményezte, hogy a fővárosi csapatok rendezett bajnokságban induljanak, majd 1989-ben az ország legjobb 6 csapata részére rendezett SZUPER KUPÁT, mely bebizonyította, hogy óriási igény van a szervezett minőségi kispályás labdarúgásra. Az Aramis egy másik karakterisztikus csapattal, a KÜLKER KFC-vel, Belgiumban és Hollandiában megismerte a Futsal szabályokat. Gustav van Dijck, belga Labdarúgó Szövetség munkatársa, a magyar teremlabdarúgás egyik legnagyobb szervezője lett. Inspirálására és segítségével, megrendezték az I. Intercoop Nemzetközi Teremlabdarúgó tornát, mely a futsal magyarországi bemutatkozása volt. A rendezvény átütő sikert aratott.

A magyarázkodás a 4+1 főről sajnos csak kis hazánkban elengedhetetlen. Máshol olyannyira egyértelmű ez a játékrendszer, hogy például Belgiumban, Olaszországban (4 millió igazolt játékos 2000 klubban), vagy Spanyolországban (200 ezer játékos, 6000 edző) profi futsal bajnokságot tart fenn a labdarúgó szövetség. Jelenleg a Magyar Futsal Válogatott megelőzi Argentínát a nem hivatalos világranglistán, és éppen január 14-én ütöttük ki 5:1-re az európai elitbe tartozó belga válogatottat. (Magyarország 350(!!!) igazolt játékos)

Gödöllőn 2003-ban alakult meg a Gödöllői Futsal Klub, amely jelenleg az NB II mezőnyében szerepel. Akinek jelen cikk felkeltette az érdeklődését, szánjon egy keveset drága idejéből, és ismerkedjen meg jobban a sportággal, akár egy edzés alkalmával, akár a sportvezetők által!

*

A Gödöllői FK hátralévő tavaszi hazai mérkőzései:

21. forduló, március 22. (hétfő)

GFK - Temesvári Hús Domaszék 20:15

23. forduló, április 5. (hétfő)

GFK - Bereg Futsal FC 20:15

25. forduló, április 15. (csütörtök)

GFK - HBF - Lubicka Szeged 20:15

26. forduló, április 19. (hétfő)

GFK szabadnapos (edzőmérkőzés) 20:15

27. forduló, április 22. (csütörtök)

GFK - Szentesi Vasutas SC 20:15

Helyszín: egyetemi csarnok

   Morgan Hill Consulting 2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő