Szent István Egyetem
KAROK
A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN
GYORSKERESÉS
A SZIE OLDALAIN

VIII. évfolyam 1-2. szám


  Beköltözés szeptemberben

  Megkérdeztük a minisztert

  Évnyitó interjú dr. Molnár József rektorral

  A gazdasági tanács tagjai

  Szent István-ösztöndíjasok

  Megalakult a Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont

  Dronteni diplomaosztó Gödöllőn

  Regionális Szaktanácsadási Központ

  Karrieriroda a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karon

  Közösségi Tanulás és Önkéntes Központ

  A 30. mezőgépész-randevú

  Vass Attila kitüntetése

  Hírek

  Antal József az Év szerzője

  Négy hónap Rouenben

  Jászberényi mozaik

  Kresz után Kunszt

  Földművelés és földhasználat

  Helka és Kelén

  Diáktudósok konferenciái

  Tankönyvek - szép magyar nyelven

  Akadémiai bizottságok

  Gondolatok a Szent István Tervről

  Alternatíva, háromszázezer embernek

  Teljes hasznosulás

  Ipar, kereskedelem és pénzügy Gödöllőn a két világháború között

  Új számítógép park a gazdászkar hallgatóinak

  Megyénk sportkiválóságai

  Barátság karácsony
EGYETEMI
ÚJSÁG VIII. évfolyam 1-2. szám
 

Földművelés és földhasználat

A Mezőgazda Kiadó könyvhónapi újdonságai között találjuk a Földművelés és földhasználat c. művet. A tankönyv szerkesztője Birkás Márta, szerzői az agrárintézmények oktatói és kutatói. Debrecenből Juhász Csaba, Megyes Attila és Rátonyi Tamás, Gödöllőről Birkás Márta, Gyuricza Csaba, Jolánkai Márton és Percze Attila, Karcagról Blaskó Lajos, Zsembeli József és Zsigrai György, Kecskemétről Cserni Imre, Keszthelyről Lehoczky Éva és Tóth Zoltán, Kompoltról Kadlicskó Béla, az MTA TAKI-ból Farkas Csilla, Martonvásárról Árendás Tamás, Mezőtúrról Jakab Péter, Mosonmagyaróvárról Mesterházy Péter Ákos és Schmidt Rezső, Nyíregyházáról Szöllősi István. A szakmai gyakorlatot Antos Gábor, Pecze Zsuzsanna (IKR Rt.) és Szemők András, a laborszolgáltatást Kalocsai Renátó képviseli. A lektorok a tudományterületek - földműveléstan, mezőgépészet növénytermesztés - és a gyakorlat kiváló szakemberei, Nagy János, Neményi Miklós, Izsáki Zoltán professzorok, és Búvár Géza, a KITE Rt. vezérigazgatója.

Az új tankönyv a szerzők szándéka szerint a klasszikus földművelési ismeretek mellett messzemenően támaszkodik a tudományos előrehaladásra, felidézi a szigorú talaj- és környezetvédelmi elvárásokat. A gyakorlat sürgető igényeihez igazodva ad a növénytermesztés biztonságos alapozásához korszerű és konvertálható talajművelési, trágyázási, gyomszabályozási és vetésváltási ismereteket. A könyv hasznos tanácsokat ad a művelő- és vetőgépek beszerzéséhez, a művelés eredetű talajpusztulás megelőzéséhez, a praktikus talajállapot vizsgálatokhoz ugyanúgy, mint a környezetkímélő, termőhelyre adaptált növénytápláláshoz, a precíziós növénytermesztéshez és gyomszabályozáshoz.

A könyv tartalmában és szerkesztésében is alkalmazkodik az új oktatási elvárásokhoz. Az alapképzésben résztvevők számára bővített, a mesterképzésben résztvevőknek konvertálható, a szakirányú továbbképzést vállalók részére alapvető ismereteket nyújt. A tankönyv célja megismertetni, tanítani, elgondolkodtatni, segíteni a jó döntést és a jobbítást, azért, hogy a föld művelői az eddigieknél okszerűbben, a talajra és környezetére gondosabban figyelve, kisebb költséggel, mégis biztosabban gazdálkodjanak. Jó szívvel ajánljuk a főiskolai és egyetemi hallgatóknak, ugyanúgy, mint az időtálló és új szakmai ismeretekre fogékony gazdálkodóknak.

      2003 ® Szent István Egyetem Gödöllő